Το Κατάρ απαγορεύει, τελευταία στγμή, τις πωλήσεις μπίρας στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η στροφή στο θέμα του αλκοόλ, παραβιάζει μια συμφωνία χορηγίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τη FIFA.
Το Κατάρ απαγορεύει την μπίρα 48 ώρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ
Σε μια ξαφνική στροφή, οι αξιωματούχοι του Κατάρ αποφάσισαν ότι το μόνο αλκοόλ που θα πωλείται στους φιλάθλους στα γήπεδα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα είναι μη αλκοολούχο.
Η απόφαση για την πώληση μπίρας επιβεβαιώθηκε το πρωί της Παρασκευής από αξιωματούχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να μιλήσει με τα μέσα ενημέρωσης και επειδή το Κατάρ εξακολουθούσε να προετοιμάζει την επίσημη ανακοίνωσή του.
Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία και πιο δραματική αλλαγή, σε ένα εξελισσόμενο σχέδιο για το αλκοόλ που εδώ και μήνες έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ τη FIFA και του Κατάρ, ενός συντηρητικού μουσουλμανικού έθνους όπου η πώληση αλκοόλ ελέγχεται αυστηρά.
Αυτό θα περιπλέξει τη συμφωνία χορηγίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων της FIFA με γνωστή εταιρεία μπίρας και θα εξοργίσει τους φιλάθλους που ήδη γκρινιάζουν με τους περιορισμούς. Αλλά υποδηλώνει επίσης ότι η FIFA, η οποία έχει αντιμετωπίσει χρόνια σφοδρής κριτικής για την απόφασή της να φέρει το κορυφαίο πρωτάθλημά της στο Κατάρ, μπορεί πλέον να μην έχει τον πλήρη έλεγχο των σημαντικών αποφάσεων που σχετίζονται με τη διοργάνωσή της. Ο επίσημος οδηγός φιλάθλων της διοργάνωσης σημειώνει ότι “οι κάτοχοι εισιτηρίων θα έχουν πρόσβαση σε προϊόντα αλκοόλ εντός της περιμέτρου του σταδίου” για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τους αγώνες και για μία ώρα μετά.
Η μπύρα θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη στις πολυτελείς σουίτες
Η απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ στους φιλάθλους στα γήπεδα – η μπύρα θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη στις πολυτελείς σουίτες που προορίζονται για τους αξιωματούχους της FIFA και άλλους πλούσιους προσκεκλημένους – έρχεται μια εβδομάδα μετά από προηγούμενη εντολή να μεταφερθούν δεκάδες καντίνες μπίρας, σε πιο διακριτικές τοποθεσίες στα οκτώ γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μακριά από εκεί που θα περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους που παρακολουθεί τους αγώνες.
Το Κατάρ “παλεύει” με το θέμα του αλκοόλ από τότε που το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου απέκτησε τα δικαιώματα φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010. Το αλκοόλ είναι διαθέσιμο στη χώρα, αλλά οι πωλήσεις είναι αυστηρά ελεγχόμενες- οι περισσότεροι επισκέπτες, ακόμη και πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, επιτρεπόταν να αγοράζουν μπίρα και άλλα αλκοολούχα ποτά μόνο σε πολυτελή μπαρ ξενοδοχείων και σε ασυνήθιστα υψηλές τιμές.
Δείτε επίσης: