Παγκόσμιο Κύπελλο: Αφιέρωμα – Ουρουγουάη 1930

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930, στην Ουρουγουάη της Νοτίου Αμερικης, ήταν η πρώτη διοργάνωση του μεγάλου και ιστορικού ποδοσφαιρικού θεσμού.

Ο Θεσμός του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου 1930 και συμμετείχαν 13 συνολικά ομάδες, δηλαδή η Ουρουγουάη και άλλες 12 χώρες. Δημιουργήθηκαν τέσσερις όμιλοι με επικεφαλείς τις Ουρουγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή και ΗΠΑ.

Ο πρώτος αγώνας για το Παγκόσμιο Κύπελλο έλαβε μέρος στο μικρό στάδιο με όνομα «Ποσίτος» καθώς το μεγάλο και πολύ όμορφο στάδιο «Σεντενάριο» δεν ήταν ακόμη έτοιμο. Στο «Σεντενάριο» όμως, διεξήχθει τελικά ο μεγάλος τελικός στις 30 Ιουλίου 1930.

Από τους τέσσερις ομίλους, η Αργεντινή ήρθε πρώτη στον δικό της, η Γιουγκοσλαβία «καθάρισε» τις Βραζιλία και Βολιβία, οι ΗΠΑ εντυπωσίασαν φτάνοντας στα ημιτελικά με μηδέν παθητικό, ενώ προκρίθηκε και η Ουρουγουάη.

Στα ημιτελικά, η Αργεντινή απέκλεισε τις ΗΠΑ, σε μια επανάληψη του αγώνα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1928, 2 χρόνια νωρίτερα. Στο άλλο ζευγάρι, η Ουρουγουάη δεν χαρίστηκε στην εντυπωσιακή ως τότε Γιουγκοσλαβία και την διέσυρε με 6-1.

Στον μεγάλο τελικό, η Ουρουγουάη επικράτησε με 4-2 της Αργεντινής και έτσι έγινε η πρώτη χώρα που διοργάνωσε, αλλά και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν υπήρξε μικρός τελικός.

Οι Ουρουγουανοί πήραν κεφάλι στο σκορ με τον αντιτάσσονται, όμως η Αργεντινή ισοφάρισε με τον Πεουσέλε και προηγήθηκε με τον Στάμπιλε. Στο δεύτερο ημίχρονο, με δυο γκολ σε 10 λεπτά (57’,68’) των Κέα και Ιριάρτε, η Ουρουγουάη γύρισε το ματς για το 3-2. Το σκορ αλλά και το παιχνίδι έκλεισε ο Κάστρο με γκολ στο 89’ για το 4-2 της Ουρουγουάης.

Ο Πρώτος Σκόρερ για το Πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο και άλλα σπουδαία στατιστικά!

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Αργεντινός Γκιγιέρμο Στάμπιλε με 8 γκολ. 3 από αυτά σκόραρε εναντίον του Μεξικό στη φάση των ομίλων, ενώ σκόραρε και στον μεγάλο τελικό.

Σε αλλά σημαντικά στατιστικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο 1930, διεξήχθησαν συνολικά 18 αγώνες, σημειώθηκαν 70 ολόκληρα γκολ (μ.ο. 3,89 ανά αγώνα!), ενώ ο αριθμός των θεατών ξεπέρασε τις 434,000 (μ.ο. 24,111 ανά αγώνα). Διαιτητής του τελικού ήταν ο Λανγκενούς από το Βέλγιο.

Ο τελικός συγκέντρωσε 80,000 θεατές στο «Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο.

Δείτε περισσότερα άρθρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ΕΔΩ.

Δείτε το Βίντεο του Μεγάλου Τελικού και τα Γκολ παρακάτω.

Ουρουγουάη – Αργεντινή 4-2

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ