Κριστόφ Βαζέχα: Η Πολωνική μηχανή των Γκολ

Ο Κριστόφ Βαζέχα είναι ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το Ελληνικό πρωτάθλημα, τον Παναθηναϊκό και την Εθνική Πολωνίας.

Έχει μείνει στην ιστορία, για την επιθετική του δεινότητα. Μάλιστα, το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο του πιο ενεργού σκόρερ (3η θέση), από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας του Ποδοσφαίρου. Γιατί;

Γιατί ο Κριστόφ Βαζέχα, σε 554 συμμετοχές σκόραρε 310 φορές! Η αναλογία αγώνα-γκολ ανέρχεται σε μισό γκολ (0,5) ανά παιχνίδι σε ολόκληρη τη καριέρα του, γεγονός πραγματικά εντυπωσιακό.

Ο Βαζέχα ήταν η «σημαία» του Παναθηναϊκού. Με το τριφύλλι στο στήθος, αγωνίστηκε 390 φορές σκοράροντας 244 φορές, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερο μέσο όρο σκοραρίσματος ανά αγώνα.

Ο Πολωνός αγωνίστηκε και με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του 50 φορές, σημειώνοντας 9 γκολ συνολικά.

Σε επίπεδο τίτλων, ο Βαζέχα κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (5 ελληνικά με τον ΠΑΟ και 1 πολωνικό με τη Ρουχ), 5 κύπελλα Ελλάδος με τον ΠΑΟ και 2 ελληνικά Σούπερ Καπ. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Ελληνικό πρωτάθλημα 3 φορές συνολικά.

Σκόραρε πολλά και σημαντικά γκολ, τόσο στο Ελληνικό πρωτάθλημα, όσο όμως και στο Champions League. Μάλιστα, όλοι θα θυμόμαστε το πιο σημαντικό τους και όμορφο γκολ, απέναντι στην ομάδα του Άγιαξ, μέσα στο Άμστερνταμ, το 1996.

Ο Βαζέχα αφού «κρέμασε» τα παπούτσια του, το 2004 ύστερα από 20 χρόνια σπουδαίας καριέρας, έγινε προπονητής σε πολλές ελληνικές ομάδες, ενώ πρόσφατα ασχολήθηκε και με την πολιτική.

Μια αναμφισβήτητα μεγάλη μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποδεκτός από όλους τους φιλάθλους ανεξαρτήτως ομάδας.

Δείτε παρακάτω, το πρώτο και το τελευταίο γκολ του, από τα συνολικά 319 γκολ που πέτυχε στη καριέρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ