Γκαρίντσα: Ο Βασιλιάς της Ντρίμπλας

Ο Μανέ Γκαρίντσα, ή Μανουέλ Φραντσίσκο Ντος Σάντος όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν και παραμένει ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην Ιστορία του Αθλήματος.

Ο Βραζιλιάνος θρύλος, του οποίου το όνομα “Γκαρίντσα” (Garrincha) σημαίνει “μικρό πουλάκι”, θεωρείται από πολλούς ισάξιος του Πελέ, ενώ σε όλη του τη καριέρα μάγευε τα πλήθη.

Το χαρακτηριστικό του ήταν η σπουδαία τεχνική. Ανάμεσα στα πολλά ψευδώνυμα που του αποδόθηκαν ήταν ο “Βασιλιάς της Ντρίμπλας”, αφού πάντοτε ενθουσίαζε και ξεσήκωνε τους φιλάθλους με τις περίτεχνες ενέργειες, κινήσεις και ντρίμπλες του.

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα, τη ζωή του βασικά, από την αρχή.

Ο Γκαρίντσα σε περίτεχνες κινήσεις και ενέργειες

Ο Γκαρίντσα αντιμετώπισε πολλά εκ γενετής προβλήματα. Λόγω ενός προβλήματος στη σπονδυλική του στήλη, το αριστερό πόδι του ήταν έξι πόντους πιο κοντό από το δεξί, το οποίο με τη σειρά του έστριβε λίγο προς την άλλη μεριά. Εξού και ακόμα ένα ψευδώνυμο, “Ο Άγγελος με τα στραβά πόδια”.

Αν και όπως φαντάζεται κανείς ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παίξει μπάλα, λόγω του ανατομικού προβλήματος που αντιμετώπιζε, ο ίδιος μετά από πολλές εγχειρήσεις, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα.

Ξεκίνησε λοιπόν στη Μποταφόγκο, όπου πέρασε σχεδόν όλη του τη καριέρα (12 χρόνια) από το 1953 έως το 1965. Με τη φανέλα της Μποταφόγκο σημείωσε 101 γκολ σε 323 εμφανίσεις.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Γκαρίντσα, με την σπουδαία τότε ομάδα της Βραζιλίας, σημείωσε 12 γκολ σε 50 συνολικά εμφανίσεις.

Σε αυτές τις 50 εμφανίσεις, κατέκτησε δύο Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου, το 1958 και το 1962! Μάλιστα, στο δεύτερο, του 1962, όλο το βάρος έπεσε στον ίδιο, μετά τον τραυματισμό του Πελέ. Με τις κατακτήσεις των δυο Παγκοσμίων Κυπέλλων, πέρασε και θα μείνει για πάντα στο πάνθεον της Ιστορίας.

Σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, εκτός από τα δυο Παγκόσμια Κύπελλα, κατέκτησε πρωταθλήματα Βραζιλίας, Χρυσή Μπάλα και Χρυσό Παπούτσι το 1962 φυσικά, είσοδο στο Hall of Fame του ποδοσφαίρου και της FIFA, καθώς και πολλά ακόμα βραβεία.

Γκαρίντσα – ο “Βασιλιάς της Ντρίμπλας”

Ο τελευταίος του αγώνα του Γκαρίντσα σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το 1966 στην Αγγλία.

Απεβίωσε νωρίς, σε ηλικία 49 ετών, μετά από κίρρωση του ύπατος. Όμως έχει μείνει για πάντα στη καρδιά των φιλάθλων όλου του κόσμου.

Για περισσότερες Ποδοσφαιρικές Ιστορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ειδική ενότητα της ιστοσελίδας μας “STORIES”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ