Φραντς Μπεκενμπάουερ: Ο Εφευρέτης της θέσης Λίμπερο!

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ είναι ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς, μέσους και ποδοσφαιριστές ως σύνολο στην Ιστορία του Ποδοσφαίρου, ενώ κυρίως εφηύρε το ρόλο του Λίμπερο.

Ο Κάιζερ όπως τον ονομάζουν, το οποίο σημαίνει Κατακτητής, έχει να επιδείξει απίστευτα στατιστικά, τίτλους και κατορθώματα, σε μια μακροσκελή και γεμάτη καριέρα.

Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής, ο οποίος στη συνέχεια έγινε και προπονητής αλλά και τεχνικός διευθυντής, σημείωσε 108 γκολ (όντας αμυντικός!) σε 812 συμμετοχές, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.

Αγωνίστηκε κυρίως με τα χρώματα της Εθνικής Γερμανίας, της Μπάγερν Μονάχου την οποία υπηρετεί αδιάκοπα για περισσότερα από 50 χρόνια, του Αμβούργου και της Κόσμος Νέας Υόρκης.

Ως προπονητής, οδήγησε σε επιτυχίες τις Εθνική Γερμανίας, Μασσαλία (Μαρσέιγ) και Μπάγερν Μονάχου ξανά.

Τι να πει κανείς για τα τρόπαια, τίτλους και προσωπικά επιτεύγματα που κατέκτησε.

Σε ατομικό επίπεδο, κέρδισε 2 φορές τη Χρυσή Μπάλα (1972,1976), 4 φορές το βραβείο πολυτιμότερου Γερμανού παίκτη, δεκάδες τίτλους του ποδοσφαιριστή της χρονιάς, καλύτερος παίκτης σε Παγκόσμιο κύπελλο (1966), συμμετοχή στη καλύτερη ενδεκάδα 3 παγκοσμίων κυπέλλων (1966, 1970, 1974), και πολλά άλλα ως προπονητής και πρόεδρος επίσης. Βοήθησε ακόμα και στην ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου κυπέλλου από τη Γερμανία το 2006.

Σε συλλογικό επίπεδο, τα κατέκτησε ΌΛΑ. Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Γερμανία, τόσο ως ποδοσφαιριστής (1974) όσο και ως προπονητής (1990), Εθνικά πρωταθλήματα, ξανά ως ποδοσφαιριστής (7,4 με Μπάγερν Μονάχου και 3 με Κόσμος) αλλά και προπονητής (2 με Μαρσέιγ και Μπάγερν), Euro, Κύπελλο UEFA, και πολλά εθνικά Κύπελλα επίσης.

Πέραν όμως από τη σπουδαία καριέρα, τους τίτλους και τις διακρίσεις, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ θα μείνει για πάντα στην Ιστορία ως ο παίκτης που -Εφηύρε- τη θέση του Λίμπερο. Του αμυντικού παίκτη δηλαδή ο οποίος κινείται με τέτοιο τρόπο μέσα στο γήπεδο, ώστε να υποστηρίζει τον επιθετικό προσανατολισμό και ανέλιξη όλης της ομάδας.

Μια πραγματικά ικονική και ιστορική προσωπικότητα, για το Διεθνές ποδόσφαιρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ