Η παρουσία μασκότ θεωρείται πια δεδομένη σε κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όπως είναι και το Μουντιάλ. Και για ψυχαγωγικούς λόγους αλλά και για εμπορικούς λόγους σαφέστατα, αφού κοσμεί από μπρελόκ, κούπες, μέχρι t-shirt και μπουφαν. Το σημα κατατεθέν κάθε Παγκόσμιου Κυπέλλου, έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στην Αγγλία.
Το Sportgun κάνει μια αναδρομή στις μασκότ των παγκόσμιων κυπέλλων και στις παρουσιάζει αναλυτικά, από το Μουντιάλ του 1966 στην Αγγλία, μέχρι το 2022 στο Κατάρ.
Αγγλία 1966: Willie
Η πρώτη μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ο Γουίλι το λιοντάρι, που είχε τεράστια επιτυχία καθως ηταν η πρωτη φορα που γινοταν χρήση μασκότ σε μεγάλο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός. Το λιοντάρι είναι ένα εμβληματικό σύμβολο του Ηνωμένου Βασιλείου (αν και το τουρνουά διεξήχθη μόνο στην Αγγλία)
Μεξικό 1970: Juanito
Ένα αγόρι που φορά τα χρώματα του Μεξικό και ένα κλασικό μεξικάνικο καπέλο σομπρέρο (με τις λέξεις “MEXICO 70”). Το όνομά του είναι το υποκοριστικό του “Juan”, ένα κοινό όνομα στα ισπανικά.
Δυτική Γερμανία 1974: Tip and Tap
Δύο αγόρια με την εμφάνιση της Γερμανίας, το ένα με τα αρχικά γράμματα WM της λέξης Weltmeisterschaft, που σημαινει στα γερμανικά Παγκόσμιο Κύπελλο και το άλλο με τον αριθμό 74.
Αργεντινή 1978: Gauchito
Ένα αγόρι που φοράει το γαλανόλευκο σετ παιχνιδιού της Αργεντινής. Το καπέλο, το μαντήλι και το μαστίγιο είναι χαρακτηριστικά των Γκάουτσο (κάτοικοι της ενδοχώρας που ασχολούνται με την αγελαδοτροφία). Το καπέλο είχε τις λέξεις Argentina ’78.
Ισπανία 1982: Naranjito
Η μασκότ του 1982 ήταν ένα μικρό πορτοκάλι, ένα πολύ διαδεδομένο φρούτο στην Ισπανία, με ένα τεράστιο χαμόγελο. Φορούσε φανέλα στα χρώματα της εθνικής ομάδας και το όνομά του προέρχεται από το naranja, την ισπανική λέξη για το πορτοκάλι, με το υποκοριστικό «-ito».
Μεξικό 1986: Pique
Ακολουθώντας τη μόδα των φρούτων και των λαχανικών από το προηγούμενο τουρνουά, η μασκότ του Μεξικού 1986 ήταν μια πιπεριά τσίλι jalapeño, χαρακτηριστικό της μεξικάνικης κουζίνας. Ο Pique είχε και μουστάκι και φορούσε σομπρέρο. Το όνομά του προέρχεται από το picante, που στα ισπανικά σημαίνει πικάντικο.
Ιταλία 1990: Ciao
Μια διαφορετική μασκότ. Σαν να ήταν κατασκευασμένο από κομμάτια lego στα χρώματα της σημαίας της Ιταλίας και μια μπάλα ποδοσφαίρου για κεφάλι. Το όνομα του Ciao είναι ο γνωστός ιταλικός χαιρετισμός.
ΗΠΑ 1994: Striker
Η μασκότ που ψήφισαν οι αμερικανοί για το Μουντιάλ τους, ήταν ένας χαριτωμένος σκύλος. O Striker με τα χρώματα των ΗΠΑ στην εμφανισή του και μια μπάλα στο πόδι.
Γαλλία 1998 Footix
Η μασκότ του 1998 ήταν ένας κόκορας, ένα από τα εθνικά σύμβολα της Γαλλίας. Στο στήθος είχε τις λέξεις «ΓΑΛΛΙΑ 98», με το σώμα μπλε, όπως η φανέλα της εθνικής τους ομάδας. Το όνομα Footix ήταν εμπνευσμένο από το δημοφιλές γαλλικό κόμικ Astérix.
Νότια Κορέα / Ιαπωνία 2002: Ato, Kaz & Nik
Το πρώτο τουρνουά που είχε περισσότερες από δύο μασκότ. Ο Ato, ο Kaz και ο Nik ήταν πορτοκαλί, μοβ και μπλε φουτουριστικά πλάσματα που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή. Είχαν επίσης το δικό τους άθλημα – το “Atmoball” (ένα φανταστικό άθλημα που μοιάζει με ποδόσφαιρο). Τα τρία ονόματα ψηφίστηκαν σε διαδικτυακή ψηφοφορία.
Γερμανία 2006: Goleo VI & Pille
Το 2006 επιστρέφει το λιοντάρι, αυτή τη φορά φορώντας φανέλα της Γερμανίας με τον αριθμό 06, χωρίς σορτσάκι! Είχε επίσης μια μπάλα ποδοσφαίρου που μιλούσε, με το όνομα Pille.
Νότια Αφρική 2010: Zakumi
Το Zakumi ήταν μια λεοπάρδαλη, ένα ζώο που βρίσκεται στη Νότια Αφρική. Πράσινα μαλλιά, χρυσοκίτρινο το υπόλοιπο σώμα και λευκό t-shirt που γράφει πάνω South Africa 2010. Τα πράσινα και χρυσοκιιτρινα χρώματα του Zakumi αντιπροσωπεύουν τα χρώματα των εθνικών αθλητικών ομάδων της Νότιας Αφρικής. Το όνομα Zakumi προέρχεται από το “ZA” ένα αρκτικόλεξο για τη Νότια Αφρική και το “Kumi” που μεταφράζεται ως “10” από ορισμένες αφρικανικές γλώσσες.
Βραζιλία 2014: Fuleco
Το Fuleco είναι ένα καρτούν αρμαντίλο, το οποίο βασίζεται στο πρότυπο του αρμαντίλλου, ένα είδος υπό εξαφάνιση που είναι αυτόχθονα στη Βραζιλία. Το όνομα προέρχεται από έναν συνδυασμό των πορτογαλικών λέξεων για το ποδόσφαιρο (futebol) και την οικολογία (ecologia).
Ρωσία 2018: Zabivaka
Ο Zabivaka, του οποίου το όνομα σημαίνει «αυτός που σκοράρει» στα ρωσικά, περιγράφεται ως γοητευτικός, γεμάτος αυτοπεποίθηση και κοινωνικός. Φοράει αθλητικά γυαλιά όταν είναι σε δράση, που πιστεύει ότι του δίνουν ειδικές δυνάμεις στο γήπεδο.
Κατάρ 2022: La’eeb
Το La’eeb είναι μια αραβική λέξη που σημαίνει εξαιρετικά ικανός παίκτης. Ο La’eeb ενθαρρύνει όλους να πιστεύουν στον εαυτό τους και το μοτό του είναι «Όλα είναι τωρα». Η μορφή της συμπαθέστατης μασκότ μπέρδεψε αρκετά τους φιλάθλους. Όμως δεν είναι τίποτα άλλο απ’ την ειδική αμφίεση των Αράβων, το ύφασμα που φορούν στο κεφάλι τους.
Δείτε επίσης:
- Μουντιάλ 2022 – Πρώτος σκόρερ: Ποιο είναι το μεγάλο φαβορί;
- Μουντιάλ 2022: Το «Κοράνι» της διοργάνωσης – Όσα πρέπει να ξέρεις
Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Sportgun, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook.