1930-2022: Όλες οι μπάλες του Μουντιάλ

Οι μπάλες του Μουντιάλ, είναι οι πιο εμβληματικές και γνωστές μπάλες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Κάθε μπάλα κουβαλάει μια ιστορία, αντανακλά το πάθος των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο και των φιλάθλων στην κερκίδα. Αυτές οι μπάλες έχουν ψυχή!

Το Sportgun κάνει μια αναδρομή στις μπάλες των Παγκόσμιων Κυπέλλων και στις παρουσιάζει αναλυτικά, από το Μουντιάλ του 1930 στην Ουρουγάη, μέχρι το 2022 στο Κατάρ.

1930 Ουρουγουάη: T-Model

μπάλες ΜουντιάλΗ μπάλα T-model (ονομάζεται επίσης «Wembley») κατασκευάστηκε από την αγγλική εταιρεία John Salter & Son από το Aldershot (Λονδίνο)

1934 Ιταλία: Federale 102

μπάλα Μουντιάλ

Η μπάλα Federale 102 αποτελείται από 13 πολυγωνικά κομμάτια και ήταν χειροποίητη, ραμμένη στο χέρι. Οι περισσότερες μπάλες εκείνη την εποχή είχαν 12 κομμάτια (όπως η μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο). Η Federale 102 είχε τα κορδόνια σε ξεχωριστό κομμάτι. Για πρώτη φορά τα δερμάτινα κορδόνια μιας μπάλας Παγκοσμίου Κυπέλλου αντικαταστάθηκαν από καφέ βαμβακερά, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα παπούτσια.

1938 Γαλλία: Allen

μπάλα Μουντιάλ

Η μπάλα Άλεν έμοιαζε πολύ με την «Federale 102» (η επίσημη μπάλα του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου) επειδή αποτελούνταν επίσης από 13 πάνελ. Ωστόσο, οι άκρες των πλαισίων της μπάλας Allen ήταν πολύ πιο στρογγυλεμένες.

Βραζιλία 1950: Duplo T

μπάλες Μουντιάλ

H «Superball duplo T» ηταν και αυτη μια συρραφή  από 12 πανομοιότυπα κομμάτια, αλλά οι άκρες ήταν πιο κυρτές. Το duplo T ήταν μια καφέ, ραμμένη στο χέρι μπάλα και η FIFA επέτρεψε στον κατασκευαστή να τυπώσει λογότυπα στην μπάλα.

Ελβετία 1954: Swiss World Champion

μπάλες Μουντιάλ

Η επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλουου 1954 αποτελείται από 18 κομμάτια με ζιγκ-ζαγκ άκρες, τέλεια αλληλένδετα μεταξύ τους. Ραμμένη στο χέρι και δεν είχε πλέον κορδόνια. Το χρώμα της μπάλας δεν ήταν πια σκούρο καφέ, μάλλον ένα ελκυστικό κιτρινωπό / ανοιχτό καφέ. Αυτό έκανε την μπάλα πιο ορατή σε βροχερούς αγώνες όπου το γήπεδο είχε λάσπη. Το όνομα αυτής της μπάλας ήταν “Swiss World Champion” και κατασκευάστηκε από την εταιρεία “Kost Sports” από τη Βασιλεία.

Σουηδία 1958: Top Star

μπάλες Μουντιάλ

Η μπάλα Top Star ήταν παρόμοιο με τις μπάλες της εποχής, ωστόσο σε αυτήν την μπάλα υπήρχαν μακριά και ταξινομημένα πάνελ, δύο κοντά στη μέση δύο μακριών πάνελ. Αυτή η μπάλα έφερε και τεχνολογικές εξελίξεις. Υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με κερί αδιαβροχοποίησης, κάνοντας τις μπάλες πιο ανθεκτικές στο νερό.

Χιλή 1962: Crack Top Star

Η μπάλα Crack είχε πρωτοποριακό σχεδιασμό. Αποτελούνταν από 18 ακανόνιστα πολυγωνικά πάνελ, με τρία διαφορετικά σχήματα: εξαγωνικό, ορθογώνιο και εξαγωνικό καμπυλωτό, όλα ραμμένα μεταξύ σαν να ήταν ένα είδος μεγάλου παζλ. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το μοντέλο Crack εξακολουθεί να είναι η πιο δύσκολη μπάλα να περιγραφεί με λέξεις, λόγω της πολυπλοκότητας των πάνελ του. Με τη νέα βαλβίδα λατέξ, έχανε δύσκολα αέρα και έτσι η μπάλα διατηρούσε ένα καλό σφαιρικό σχήμα.

Αγγλία 1966: Challenge 4-star

μπάλα Μουντιάλ Η Challenge 4-star ήταν μια μπάλα με δέρμα υψηλής ποιότητας και εξ ολοκλήρου ραμμένη στο χέρι. Αποτελούνταν από 25 ορθογώνια πλαίσια, ενωμένα μεταξύ τους. Στην Challenge 4-star. Η βαλβίδα φουσκώματος ήταν τελευταίου τύπου λάτεξ καουτσούκ.

Μεξικό 1970: Telstar

μπάλες Μουντιάλ

Η Adidas άρχισε να φτιάχνει μπάλες ποδοσφαίρου το 1963, αλλά έκανε την πρώτη επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970. Αυτή είναι η πρώτη μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με σχέδιο τύπου “Buckminster”. Επίσης, η πρώτη μπάλα με 32 ασπρόμαυρα πάνελ. Η TELSTAR ήταν πιο ορατή στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις. Το Μουντιάλ του Μεξικό ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Δυτική Γερμανία 1974: Telstar Durlast

μπάλα Μουντιάλ

Λόγω της επιτυχίας της μπάλας Telstar, που χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό, η adidas δεν δημιούργησε μια εντελώς νέα μπάλα αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, αλλά μάλλον επανασχεδίασε την παλιά Telstar, εφαρμόζοντας κάποιες μικρές αλλαγές.

Αργεντινή 1978: Tango

μπάλες Μουντιάλ

Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης μπάλας αντιπροσώπευε την κομψότητα, τον δυναμισμό και το πάθος. Την μπάλα του 1978 σχημάτιζαν 20 κομμάτια, με τυπωμένα τρίγωνα που δημιουργούσαν 12 πανομοιότυπους κύκλους. Η Tango εγινε πηγή έμπνευσης και για τα επόμενα πέντε τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ισπανία 1982: Tango España μπάλες Μουντιάλ

Η Adidas παρουσίασε μια νέα μπάλα που είχε ενσωματωμένο καουτσούκ στις ραφές για να αποτρέψει την εισροή νερού. Η πρώτη μπάλα με αδιάβροχες ιδιότητες. Ωστόσο, άρχισε να φθείρεται γρήγορα και έπρεπε να αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η τελευταία μπάλα παγκοσμίου κυπέλλου από γνήσιο δέρμα.

Μεξικό 1986: Azteca

μπάλα Μουντιάλ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μεξικό, είδε την εισαγωγή της πρώτης μπάλας με επικάλυψη πολυουρεθάνης που ήταν ανθεκτική στη βροχή. Η πρώτη συνθετική μπάλα, με καλές συμπεριφορές και σε σκληρές και σε υγρές επιφάνειες.
Η Azteca ήταν η πρώτη που περιελάμβανε σχέδια εμπνευσμένα από τη διοργανώτρια χώρα, εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες των Αζτέκων του Μεξικού.

Ιταλία 1990

μπάλα μουντιάλ

Η πρώτη μπάλα με εσωτερική στρώση μαύρου αφρού πολυουρεθάνης. Το όνομα και το σχέδιο, φόρος τιμής στην ιστορία της Ιταλίας και την τέχνη των Ετρούσκων.

ΗΠΑ 1994: Questra

μπάλες Μουντιάλ Παγκόσμιο Κύπελλο ΗΠΑ 1994, η επίσημη μπάλα είχε ένα εξωτερικό στρώμα πολυστυρενίου.
Αυτό όχι μόνο την έκανε πιο αδιάβροχη, αλλά επέτρεπε στη μπάλα μεγαλύτερη επιτάχυνση στα σουτ. Επίσης ήταν πιο μαλακή στην αφή. Πρόσφερε βελτιωμένο έλεγχο και μεγαλύτερη ταχύτητα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Ο σχεδιασμός της μπάλας αντιπροσώπευε τη διαστημική τεχνολογία, τους πυραύλους υψηλής ταχύτητας και την “αναζήτηση της Αμερικής για τα αστέρια”.

Γαλλία 1998: Tricolore

μπάλες ΜουντιάλΜια πλήρης απομάκρυνση από το παλιό παραδοσιακό ασπρόμαυρο μοτίβο, στα χρώματα της σημαίας της διοργανώτριας χώρας. Η πρώτη επίσημη χρωματιστή μπάλα ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Νότια Κορέα / Ιαπωνία 2002: Fevernova

μπάλες Μουντιάλ

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, η Adidas δημιούργησε μια νέα μπάλα που αποτελείται από παχύτερα εσωτερικά στρώματα για να αυξήσει την ακρίβεια της μπάλας κατά την πτήση. Η Fevernova περιελάμβανε ένα εκλεπτυσμένο στρώμα αφρού που επέτρεπε πιο ακριβή και προβλέψιμη διαδρομή πτήσης. Η ασιατική κουλτούρα ενέπνευσε την επαναστατική πολύχρωμη εμφάνιση.

Γερμανία 2006: +Teamgeist

μπάλες Μουντιάλ Ένας νέος ριζικός σχεδιασμός, που μείωσε τα ξεχωριστά κομμάτια και τον αριθμό των σημείων επαφής, διαμορφώνοντας ένα ομαλό και απόλυτα στρογγυλό εξωτερικό βελτιώνοντας έτσι την ακρίβεια και τον έλεγχο. Ο επαναστατικός σχεδιασμός της +Teamgeist ελαχιστοποίησε τις γωνίες και δημιούργησε μια πιο ομαλή επιφάνεια για βελτιωμένο παιχνίδι. Η μπάλα σχεδιάστηκε με τα παραδοσιακά χρώματα της γερμανικής σημαίας, σε συνδυασμό με το χρυσό χρώμα του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Νότια Αφρική 2010: Jabulani

μπάλες Μουντιάλ

Η Jabulani διέθετε μια νέα τεχνολογία που παρείχε στους παίκτες μια μπάλα με σταθερή πτήση και κράτημα, κάτω από όλες τις συνθήκες. Με οκτώ θερμοκολλημένα τρισδιάστατα πάνελ που ήταν για πρώτη φορά σφαιρικά φορμαρισμένα. Η Jabulani ήταν η πιο στρογγυλή και ακριβής μπάλα που είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τότε.

Βραζιλία 2014: Brazuca

μπάλες Μουντιάλ Η Brazuca πήρε το ονομα της τον Σεπτέμβριο του 2012 μετά από δημόσια ψηφοφορία στη Βραζιλία, στην οποία συμμετείχαν 1 εκατομμύριο φίλαθλοι. Το όνομα “brazuca” είναι ένας ανεπίσημος τοπικός όρος που σημαίνει “Βραζιλιάνος” ή μια λεξη για να περιγράψεις τον τρόπο ζωής των Βραζιλιάνων. Τα χρώματα και ο σχεδιασμός, η κορδέλα στα πάνελ της μπάλας, συμβολίζουν τα παραδοσιακά πολύχρωμα βραχιόλια ευχών που φοριούνται στη χώρα. Παράλληλα αντανακλούν τη ζωντάνια και τη διασκέδαση που συνδέεται με το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία και το καρναβαλι.

2018 Ρωσία: Telstar 18

μπάλες Μουντιάλ Επανασχεδιασμός ενός κλασικού μοντέλου με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η Telstar 18 ξυπνά αξέχαστες αναμνήσεις από το 1970. Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, η Telstar 18 διαθέτει ολοκαίνουργιο σκελετό, υψηλή τεχνολογία και νέα υλικά. Περιλαμβάνει επίσης ένα ενσωματωμένο τσιπ, το οποίο επιτρέπει στους φιλάθλους να αλληλεπιδρούν με τη μπάλα, χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο τους.

Κατάρ 2022: Al Rihla

μπάλες Μουντιάλ Al Rihla, που στα αραβικα σημαίνει “το ταξίδι”), αποτελείται από 20 κομμάτια/πάνελ. Η Adidas λέει ότι είναι εμπνευσμένη από την αρχιτεκτονική, την τέχνη και την εθνική σημαία του Κατάρ. Το σχήμα των θερμοκολλημένων πάνελ είναι άμεσα εμπνευσμένο από τα πανιά των διάσημων σκαφών Dhow που είναι εμβληματικά για το κράτος του Κατάρ.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Sportgun, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ